Meg tudom-e építeni és eladni az asztalokat az Ubuntu-val előre telepítve?

87

Kezdeményezem egy vállalkozást, és ez része annak, amit felajánlok. A Linux Adminisztrációban szinte teljes mértékben tanúsítom a tanúsítványomat, de nem ismerem a törvény minden olyan bejegyzését, ami a Linux alatt van ...

    
készlet Torian Allen 08.01.2012 02:31
forrás

10 válasz

71

Ez attól függ. Az Ubuntu a ingyenes szoftver (néhány újraelosztható bináris blobon túl), de ha kereskedelmi célra használja vannak védjegyekre vonatkozó korlátozások.

A jogi finom nyomtatás

  

Engedélyünk, hogy bármelyik Védjegyet bármilyen körülmények között felhasználhassuk, kivéve a fentiekben kifejezetten engedélyezetteket. Ezek közé tartozik:

     
  • Kereskedelmi felhasználás. OEM szolgáltatások. [...]
  •   
  • Kereskedelmi célokra használható, pl. pólókon és hasonlókon.
  •   
  • Olyan név használata, amely tartalmazza a BUNTU betűket a számítógépes hardverekhez vagy szoftverekhez képest.
  •   

Forrás: Ubuntu védjegyszabályzat

Hardver egy elavult Ubuntu operációs rendszerrel

Ha eltávolít minden márkanevet, védjegyet és hivatkozást az Ubuntu-ra, jogilag rendben van, hogy eladja a telepített rendszereket. Természetesen minden GPL összetevő forráskódját meg kell adnia a kérést igénylő ügyfeleknek.

Hardveres szállítás az Ubuntu-val "ahogy az"

Az Ubuntu védjegy használatához biztosítania kell a Canonical OEM szolgáltatási csapatának engedélyét . kapcsolatba léphet velük , és megtudhatja, hogy mi a te dolgod rendben. Ez nem lehet túl nehéz, hiszen számos kiskereskedő, mint a System76 és ZaReason megállapodást kötött.

    
válasz adott Jjed 08.01.2012 03:33
forrás
24

Teljesen jogszerű az Ubuntu előtelepített számítógépének eladása. Még csökkenti a költségeket.

A CD-k / DVD-k Ubuntuban történő eladása is törvényes.

Mindkettőben törvényes, mert nem értékesíted az Ubuntu-t, eladod az ehhez tartozó hardvert. A PC esetében az összes Ubuntu hardvert értékesíti, így a végfelhasználónak nem kell aggódnia a Windows számos problémájával kapcsolatban (vagy a Mac-költségeken).

A CD / DVD-vel eladod a CD / DVD-nek fizetendő költségeket. A CD / DVD-lemezek égetése ugyancsak költséges, valamint a CD / DVD-n nyomtatott formátumú.

Ha aggódsz erről, akkor tudnod kell, hogy itt az egyetlen illegális dolog az, hogy közvetlenül az Ubuntu-ra számlázz, mivel valamit csináltál.

A Szabadság törvényei kifejezetten kijelentik:

  • A program futtatása
  • A kód elérésének szabadsága
  • A program bárki számára történő újraelosztásának szabadsága
  • A szoftver fejlesztésének szabadsága

Ezek a szabadságok arra irányulnak, hogy mit tehetünk az információkkal, nem pedig az információkkal kapcsolatban. Tehát az Ubuntu CD-jének töltése, amelyet letöltött, felégett, nyomtatott rajzot készített, és egy olyan műanyag borítást kapott, amelyet szintén a kedves logóval vásárolt, amit használni szeretne, teljesen rendben van. Ugyanaz vonatkozik a számítógépre, amelyet darabokra vásárolt, összeállította, telepítette az Ubuntut és frissítette azt. Telepített további eszközök a végfelhasználó számára. 2 napig tesztelte a számítógépet annak érdekében, hogy tökéletes legyen a vevő számára. És aztán eladta a vevő is OK. Ön ténylegesen töltődik a munkájához, amelyet felajánl a végfelhasználónak. Az ügyfeled .. és miután az Ubuntu telepítette benne, ő lenne .. a boldog ügyfele.

Ahhoz, hogy jobban érzed magad, láthatod, hogy olyan cégek, mint a Dell, az Asus és mások eladják a laptopokat az Ubuntu telepítésével. Számos egyetem kínálja az Ubuntu CD / DVD-t alacsony áron. Még az olyan események is, mint a Flisol, kínálják az Ubuntu telepítését (ebben az esetben ingyenes), mivel közvetlenül a kliensre telepíthetők, vagy költséggel, ha szükségük van egy CD / DVD kiadására (Természetesen, mivel a legtöbbünk a CD / DVD az új felhasználók számára ingyenes.)

UPDATE - Ahogyan a popey említette, van néhány dolog, amit el kell olvasnod:

OEM szolgáltatások (Olvassa el az egészet) - link

Védjegypolitika - link

A védjegynek mindaddig, amíg nem használja az Ubuntu kiterjedt változatát (kiterjedt, mint a könyvtárszerkezet módosítása, számos alapvető eszköz és program módosítása, névváltoztatás stb.), akkor nem lesz probléma a védjeggyel . Abban az esetben, ha csak az Ubuntu telepítését és konfigurálását említi, ezzel nem lesz probléma.

UPDATE 2 - Amint azt drewbenn megemlíti az itt írt hozzászólásában, ez egy jó link ehhez: linket , amely kiegészíti a válaszban említett többi részt.

    
válasz adott Luis Alvarado 26.05.2012 22:28
forrás
11

A Linuxot a szerzői jog és a védjegyjog védi, mint az Ubuntu. A GPL és hasonló nyílt forráskódú licencek különleges engedélyt adnak az Ubuntu szoftver másolására, amint azt a szerzői jogi törvény előírja.

Ez védjegyeket hagy maga után. A névhasználat tanítása szerint Ön kifejezetten engedélyezheti az Ubuntu védjegy használatát az Ubuntu leírásához. A védjegyek azt jelzik, hogy ügyfelei megkapják az "igazi ügyletet", és nem valami hasonlóságot mutat az Ubuntu-val.

Nem használhatja túl az Ubuntu védjegyet. Azaz. nem javasolhatja, hogy a hardver is része az Ubuntu-nak, hogy az Ubuntu optimális a hardver számára, vagy használja a logóját.

Jacob Johan Edwards azt javasolja, hogy a Canonical korlátozza az Ubuntu védjegy kereskedelmi használatát. A szövetségi törvény azonban nem biztosítja a Canonical számára a védjegyek jogi használatának korlátozását.

    
válasz adott MSalters 09.01.2012 09:23
forrás
4

Az előre telepített Ubuntu számítógépek értékesítése valójában nem olyan egyértelmű, mint mások kifejtették. Olvassa el az Ubuntu védjegyekre vonatkozó irányelveit , különösen a "Korlátozott használatú, védjegy-engedélyt igénylő" részeket. Megjegyzés: például

  

Engedélyt adunk tőlünk, hogy bármelyik Védjegyet használhassuk   a fentiektől külön engedélyezett körülmények között.   Ezek tartalmazzák:   Bármely kereskedelmi felhasználás.

Az előre telepített Ubuntu számítógép értékesítése "kereskedelmi célú".

    
válasz adott popey 26.05.2012 23:57
forrás
2

Vanilla Ubuntu: Rendben kell lenned. De ha még több szoftvert telepítesz hozzá, például a saját szoftveredet nem forgalmazhatod, akkor talán nem.

    
válasz adott new_user 08.01.2012 02:48
forrás
2

Dell és Christmann (csak néhányat említenek) tegyenek meg minket az első kérdésben. Tehát igen, jogszerű az Ubuntu telepítése, majd a számítógép értékesítése - mindaddig, amíg nem számít fel díjat olyan dolgokra, amelyekkel nem rendelkezel jogokkal.

Az én Egyetem CD-ket forgalmazott az Ubuntuban. Tehát igen, ez jogi is.

    
válasz adott con-f-use 26.05.2012 22:28
forrás
2

Szerintem az Ubuntu többnyire GPL szoftver, így a terjesztés jogát nem korlátozhatja az engedély vagy a védjegy irányelv.

Így telepítheti az Ubuntu-t összeszerelt számítógépre, és nem tilos eladni. Most viszonteladóként tájékoztatnia kell ügyfeleit, hogy mit szeretne eladni. Tehát nem lehet tilos megmondani nekik, hogy mit telepítettek a hardveren.

Természetesen a színészedben el kell kerülned azt a benyomást, hogy Ön az Ubuntu nevében jár el, az Ubuntu mögött álló cég részeként vagy a logó használatával.

Ugyanakkor, mint egy kedves srác, elmondom nekik, mit akarok tenni.

    
válasz adott user unknown 27.05.2012 03:29
forrás
0

Lehetséges ... de ellenőriznie kell, hogy a gépet saját szoftverrel szállítja-e ... Ha igen, akkor meg kell szereznie a megfelelő tulajdonosok engedélyét ...

    
válasz adott idiot 08.01.2012 08:31
forrás
-2

Nem tudom, mit akarnak mondani, de egy linuxos felhasználónak és egy fejlesztőnek is biztosítok neked egy dolog. Az unix os egyes terjesztései mindenkinek ingyenesek, és sokan küzdenek erre. Ezért azt javaslom, hogy használj bármelyik ingyenes terjesztést, és kérem, hogy ne terhelje az OS-t, hanem az Öntől.

    
válasz adott shihab13rocks 08.01.2012 09:02
forrás
-6

Előre telepített Ubuntu gépekkel tud eladni gépeket, de az operációs rendszert nem tudja feltölteni ügyfeleit.

    
válasz adott Zac Burke 08.01.2012 04:06
forrás