Megfelel-e a ~ / .cache törlése?

133

Ha lemezhasználati analizátort használok, és beolvassa az otthoni mappámat, a cache mindig tisztességes dologgal jelenik meg benne. Helyénvaló lenne törölni a mappa tartalmát, vagy kárt okozna?

    
készlet Aner 07.02.2012 00:53
forrás

5 válasz

72

A kérdés megválaszolásához az IMO-nál a.cache teljes hosszúságú káros hatásokkal törölhető.

Ha a.cache növekszik, akkor jobb, ha megnézzük a tartalmat, és meghatározzuk, hogy melyik alkalmazás teszi nagy méretűvé, és újra konfigurálja a rossz működésű alkalmazást (nem pedig egyszerűen törli a.cache -ot, ha túl nagy ).

Egy másik könyvtár, amely sok helyet vehet igénybe (és / vagy mentheti el a kínos bizonyítékokat) a.thumbs könyvtár. Számos fájl a (z).thumbs -ban duplikátumnak tűnik.

Tisztítás (csak a-rf zászló és egyéb könyvtárak figyelése)

rm -rf ~/.thumbs/*

Amikor újak vagyunk az Ubuntu / Linux számára, nehéz tudni, hogy mit tudsz és nem tud törölni a saját könyvtárában. A legtöbbet törölheti otthoni könyvtárában, a programokban vagy alkalmazásokban, amelyek.cache (vagy más pont fájlok, például.local) szükségesek, újra létrehozni fogja őket.

Az idő nagy részében a legrosszabb esetben elveszíted az egyéni konfigurációkat, de nem jelentenek valódi kárt a rendszerben.

Nem javasolnám, hogy olyan szokásokat kezdjen el törölni, amelyeket nem ért meg a saját könyvtáradban, ellenőrizd, vagy használj tesztszámlát. Ha kétségei vannak, a biztonságos dolog egy biztonsági másolat létrehozása vagy áthelyezése.

mv .cache .cache_backup

Ezután visszaállíthatja a biztonsági mentést, ha szükséges.

Határozottan ne kezdjen olyan dolgokat törölni, amelyeket nem ért a saját könyvtárán kívül.

    
válasz adott Panther 28.09.2012 23:20
forrás
30

Általában biztonságosan törölhető . Lehet, hogy minden grafikus alkalmazást (pl. Banshee, rhythmbox, vlc, software-center, ..) zár be, hogy megakadályozza a cache-t elérő programok zavarodását (ahol a fájlom hirtelen megtörtént!).

Könnyen 100+ MB méretű lehet, ezért ha fel akarod szabadítani a lemezterületet, akkor csináld.

Amint már rámutatott BretD és Dylan McCall , a fájlok típusa részleges letöltések, böngésző gyorsítótár, médiafájlok, például ikonok stb., amelyek felgyorsítják a jövőbeli hozzáférést ugyanazon fájlokhoz.

Egy másik dolog, hogy szem előtt tartsuk: egy alkalmazás eltávolítása nem feltétlenül törli a vonatkozó ~ / .cache / removed_prog mappát; ebben az esetben ezek a fájlok csak helyet foglalnak és nem használják. Ezek egyértelműen törölhetők.

    
válasz adott rosch 28.09.2012 22:54
forrás
13

Most fedeztem fel, hogy a biztonsági másolat készítője a .cache-ből származik (feltételezem, hogy az alkalmazások saját cache-t tisztítanak, de nem törlöm a biztonsági másolatokat, így hatalmas). Tehát kizártam a cache-t a mentési listámból, de észrevettem, hogy a .cache-ben vannak TEN YEARS AGO-ból származó szoftverek, a szoftvereket, amelyeket elfelejtettem valaha is használtam!

Ez mindent töröl mindent a .cache-ben, amelyet legutóbb egy évvel ezelőtt elért.

find ~/.cache/ -type f -atime +365 -delete

Ha ideges vagy a futás, ez megmutatja, mi fog törölni:

find ~/.cache/ -depth -type f -atime +365 

Ehhez használom a "hozzáférési időt", akkor is kipróbálhatod a "létrehozási időt" a -ctime használatával (bár sok olyan cache fájlt találtam, amelyek évesek, de még mindig elérhetők). Köszönet @ n33rma-nak a szerkesztési javaslathoz.

    
válasz adott andrew lorien 11.02.2016 04:51
forrás
7

Nem javaslom törölni. Nem vagyok Linux-szakértő (bár remélem, hogy leszek!), És nem ismerem a fájlrendszer struktúrájának sajátosságait, de megvizsgálhatod, hogy pontosan mi van a mappában azáltal, hogy belépsz a saját mappádba, és megnyomja a ctrl + h billentyűt, hogy megmutassa rejtett mappák. Ezután megy a .cache mappába, és megnézheti, mi van ott.

Csak egy gyors pillantással a rendszeremről tudom, hogy a banshee tárolja az albumfájlokat a gyorsítótár mappában (nem tudja pontosan miért), a krómnak van adatai a gyorsítótár mappában, sok program tartja a naplófájlokat a .cache mappában , és egyéb dolgokat.

Nem vagyok biztos benne, hogy ezek a fájlok csak ideiglenesen vannak-e sebességnövelési célokra (mint a böngésző gyorsítótár), vagy ha ez a "gyorsítótár" fájlokat tartalmaz valamilyen más célra (mivel a böngésző gyorsítótárának sebességnövelése ellentétes a sávszélességet biztosít a fájlok szerverre való ismételt elérésében, miközben a merevlemezen lévő másik fájl helyén nem lehet észrevehető különbség a r / w időkben).

Remélem, hogy valaki többet tud erről, mint én, és jobb választ adhat neked.

    
válasz adott BretD 07.02.2012 01:18
forrás
0

Debian-t használok. Nyisd meg a saját mappádat. A rejtett fájlok megjelenítése. A mappában megjelenik a .cache. Nyissa meg és törölje az összes nem kívánt fájlt. Valamikor a rosszindulatú programok elhelyezhetik magukat a .cache-ben, és az alkalmazását fékezheti. Nem fog kárt okozni a Debian / Ubuntu rendszernek, de előfordulhat, hogy valami nagyon rossz a rendszerednél, ha újonc vagy. Ha valami ilyesmi történik, le kell állítania az összes alkalmazást, törölnie kell a .cache tartalmát, majd újraindítani az alkalmazásokat.

    
válasz adott Goldin R. Bennet 30.12.2016 06:51
forrás