Mi a különbség a szerververzió és az asztali verzió között?

114

Mi a különbség az Ubuntu szerververziója és az asztali verzió között?

    
készlet oneat 19.03.2011 16:02
forrás

3 válasz

78

A másolva: Ubuntu docs :

  • Az első különbség a CD tartalomban található. A "Szerver" CD elkerüli az Ubuntu által az asztali csomagok (például az X, a Gnome vagy a KDE), de tartalmaz szerverhez kapcsolódó csomagokat (Apache2, Bind9 és így tovább). Ha egy asztali CD-t használ, amelynek minimális telepítése és telepítése például a hálózaton található apache2, akkor pontosan ugyanazt az eredményt kaphatja meg, amelyet a Server CD beillesztése és az apache2 telepítése a CD-ROM-ról szerezhető be.
  • Az Ubuntu Server Edition telepítési folyamata némileg eltér az asztali kiadástól. Mivel alapértelmezés szerint az Ubuntu Server nem rendelkezik grafikus felhasználói felületkel, a folyamat menüvezérelt, nagyon hasonlít az Alternate CD telepítési folyamatához.
  • 12.04 előtt az Ubuntu kiszolgáló alapértelmezés szerint telepíti a kiszolgáló optimalizált rendszermagját. 12.04 óta nincs különbség a kernelben az Ubuntu Desktop és az Ubuntu Server között, mivel a linux-image-server összeolvad linux-image-generic-ba.
  • Az Ubuntu LTS kiadások 12.04 előtt, az Ubuntu Desktop Edition csak 3 éves támogatást kap. Ez 5 évre emelkedett az Ubuntu LTS 12.04 verziójában. Ezzel szemben az összes Ubuntu LTS Server Edition kiadás 5 éven keresztül támogatott.
válasz adott Tshepang 17.02.2013 10:39
forrás
51

Érdemes megjegyezni, hogy a rendszermag beállításaitól eltérően az Ubuntu Desktop és a Server lényegében azonos eloszlású, csak a különböző alapértelmezett csomagkiválasztással. Mindketten ugyanazokat a csomagokat és állományokat használják. Haapt-get install ubuntu-desktop -ot futtatsz, akkor a Desktop Edition funkcionális egyenértékével fogsz befejezni.

Ez azt is jelenti, hogy az Ubuntu kiszolgálóra szánt csomagok ugyanúgy boldogan fognak működni az asztali telepítéssel kapcsolatban.

    
válasz adott Mark Russell 20.03.2011 02:49
forrás
8

Ha telepítesz egy szerver CD-t vagy egy asztali CD-t, akkor ugyanaz az Ubuntu lesz. A különbség az, hogy milyen csomagok kiválasztása alapértelmezés szerint telepíti - vagyis milyen szoftverválasztást végzel a telepítési folyamat végén.

Lehetséges, hogy az asztali rendszerről egy kiszolgálórendszerre léphetünk, és fordítva a már telepített Ubuntu másolaton. Az Ubuntu viszonylag egyszerűvé teszi a tasksel segédprogrammal vagy a meta-csomagokkal, mint aubuntu-desktop és aubuntu-server (elérhető a a standard apt csomagkezelő legalább 16.04-től). Az asztali környezetet akár egy kiszolgálóra vagy kiszolgálószoftverre is telepítheti, akár egy ssh_server vagy egy apache2 is egy asztali számítógépen.

De vannak esélyei, hogy a telepítés idején valószínűleg már tudja, hogy asztali rendszert szeretne-e asztali környezetben vagy kiszolgáló rendszerrel ellátni. Tehát a különféle telepítő CD-k a kiszolgáló és az asztal számára egyszerűen egy olyan kényelmi tényező, amely a szoftverek kiválasztását egyszerűen egyszerűbbé teszi.

A telepítők másképp viselkednek abban az értelemben, hogy csak az "asztali" verziót telepítik egy grafikus Live CD-ről. A többi verzió a Debian telepítőjéhez hasonló menüalapú telepítő segítségével telepíthető.

    
válasz adott thomasrutter 27.04.2012 09:26
forrás