Melyek a különbségek a sudo, su, visudo, chroot és gksu között?

46

Milyen különbségek vannak asudo, asu, avisudo, achroot és agksu? között?

    
készlet lambda23 08.10.2012 13:59
forrás

3 válasz

23
  • chroot a mappa beírásának egyik módja és "hamisít" azt a mappát, amely/ -ban bármi, amit belülről végrehajtott. Ezzel végrehajtható fájlokat futtathat egy nem indító Ubuntu telepítéssel, ha a/ -on kívül máshol telepíti, és a/bin/bash -ot (a telepítőn belül) használja, hogy kapjon egy parancssort.

  • sudo - Bizonyos fiókok hitelesítése futtatáshoz egy program root vagy egy másik felhasználó. Előfordulhat, hogy egyes programok esetében nem szükséges asudoers fájlban megadott jelszó. Függetlenül attól, hogy a kérés megengedett-e vagy sem, asudo -ot futtató felhasználó (és csoport), valamint a futtatni kívánt parancs asudoers -ban megadott.

  • su - Szintén emelkedés, de különbségek vannak, mivel teljes interaktív bejelentkezést hajt végre gyökérként (vagy másik felhasználónak), és bash parancsot ad ki, hacsak az érvekkel másként nem rendelkezik. A célfelhasználó hitelesítő adatait hitelesítésként használja.

  • visudo - Asudoers fájl szerkesztése . Ez egy speciális végrehajtható fájlt használ, amely ellenőrzi a fájl szintaxisát annak biztosítása érdekében, hogy asudo -ból le van zárva a sérültsudoers fájl miatt. Ha érvénytelen konfigurációt próbál meg menteni, akkor megáll, és visszaállítja a szerkesztőbe.

  • gksudo vagygksu ugyanaz mint a sudo, kivéve, ha grafikus, és átírja néhány útvonalat, hogy a grafikus programok ne okozzanak engedélyezési kérdéseket a felhasználó profiljában, különösen a~/.Xauthority -ban.

válasz adott hexafraction 08.10.2012 14:13
forrás
42

sudo:

A Sudo (superuser do) lehetővé teszi a rendszergazdának, hogy bizonyos felhasználók (vagy felhasználói csoportok) számára lehetővé tegye néhány (vagy mindegyik) parancs rootként történő futtatását minden parancs és argumentum naplózása közben. A Sudo parancsnoki alapon működik.

Ez nem helyettesíti a shell-ot.

A funkciók közé tartozik: a korlátozás lehetősége, hogy a felhasználók milyen parancsokat használhatnak hostonként, az egyes parancsok bőséges naplózása (egyértelmű nyomon követési nyomon követése, hogy ki tette), a sudo parancs konfigurálható időtúllépése és a ugyanazt a konfigurációs fájlt (sudoert) használhatja számos különböző gépen.

forrás

visudo

A visudo egy parancssori segédprogram, amely lehetővé teszi a/etc/sudoers fájl biztonságos módon történő szerkesztését. A/etc/sudoers alapértelmezés szerint megnyitja a vi szerkesztő felületét (bár ez megváltoztatható a shell EDITOR környezeti változójának egy másik szövegszerkesztőbe állításával), megakadályozza a többszöri szerkesztést zárolásokkal, gondoskodik a józan ész ellenőrzéseiről és ellenőrzi a parse-hibákat. / p>

forrás

SU

A su parancs, amelyet helyettesítőként, szuperfelhasználóként vagy kapcsolóként is neveznek, lehetővé teszi a számítógépes operátor számára a futó virtuális konzolhoz tartozó jelenlegi felhasználói fiók módosítását.

Alapértelmezés szerint, és bármilyen más parancssori argumentum nélkül, ez növeli az aktuális felhasználót a helyi rendszerfelhasználóhoz.

A parancssorból történő futtatáskor a su a célfelhasználó jelszavát kéri, és ha hitelesített, megadja az operátornak a hozzáférést ehhez a fiókhoz, valamint a hozzáférési jogosultsággal rendelkező fájlokhoz és könyvtárakhoz.

Ezenkívül át lehet váltani egy másik felhasználóra, aki nem a felettes.

forrás

root

A

root a felhasználónév vagy a fiók, amely alapértelmezés szerint hozzáférést biztosít minden parancshoz és fájlhoz egy Linux vagy más Unix-szerű operációs rendszeren. Ezt a gyökérfiókot, a root felhasználót és a feletteset is nevezik.

A root szónak számos további, kapcsolódó jelentése van, amikor más kifejezések részeként használják.

Ezek közül az egyik a gyökérkönyvtár, amely egy rendszer legfelső szintű könyvtára. Vagyis ez a könyvtár, amelyben minden más könyvtár, köztük alkönyvtárak és fájlok is megtalálhatók. A gyökérkönyvtárat egy előrejelzés (/) jelöli.

A másik a/root (kiejtett slash root), amely a root felhasználó saját könyvtára.

Ezenkívül hivatkozhat a felhasználó gyökérére is, amely teljes jogokkal rendelkező rendszer adminisztrátora.

forrás

chroot

A chroot olyan művelet, amely megváltoztatja az aktuális futási folyamat látszólagos gyökérkönyvtárát és gyermekeit. ha például chroot/mnt/chroot-test, akkor a/mnt/chroot-test könyvtár lesz a virtuális gyökér, amelyet a/ hivatkozhat.

forrás

Chroots felhasználása

A chrootok néhány lehetséges felhasználási módja:

  1. Bizonytalan és instabil alkalmazások elkülönítése

  2. 32 bites alkalmazások futtatása 64 bites rendszereken

  3. Új csomagok tesztelése a gyártási rendszerbe történő telepítés előtt

  4. Az alkalmazások régebbi verzióinak futtatása az Ubuntu legújabb verzióiban

  5. Új csomagok létrehozása, amelyek lehetővé teszik a felügyelt csomagok gondos ellenőrzését

forrás és további információk a chrootról

    
válasz adott user61928 08.10.2012 14:21
forrás
5

A SU kapcsolatot létesít rootként.

A terminál továbbra is gyökér marad a munkamenethez.

A sudo (superuser do) műveleteket gyökérként végezheti, miközben rendszeres felhasználóként csatlakozik.

    
válasz adott luso 08.10.2012 14:01
forrás